Nie ma najmniejszego sensu oszukiwanie się, że nie lubimy słodkości. I nie ma w tym niczego złego, jeżeli nasza dieta skonstruowana jest tak, aby nie zabrakło w niej wystarczającej ilości odżywczych witamin i mikroelementów. Nie do końca również prawdziwe wydaje się twierdzenie, że wszystkie wypieki są dla nas niezdrowe. Istnieją wszak różnorakie przepisy na ciasta i gros z nich zawiera owoce, a nawet warzywa, a więc produkty dla zdrowia ludzkiego ze wszech miar wskazane.
Są nawet i takie, które poleca się chorym na cukrzycę, gdyż przecież zawsze można zastąpić cukier dopuszczalnym dla diabetyków słodzikiem, a dla unikających sacharozy całkowicie z innych, dietetycznych powodów, zaproponować zamiennik pod postacią miodu. Czy to początkujący, czy zaawansowany bywalec kuchni w celach produkcyjnych, a nie tylko konsumpcyjnych, dla zdobywania większego doświadczenia powinien eksperymentować. I nie ważne, czy to kobieta, czy mężczyzna, gdyż już dawno wyszliśmy poza stereotypy, a przynajmniej w kuchennej dziedzinie. Każde z nich, powinno od czasu do czasu wypróbować nowy przepis na ciasto i nie musi tego robić z jakiegoś szczególnego powodu. A jeżeli interesują Cię ciekawe przepisy na ciasta polecam zapoznać się z tymi na: .
Owszem, stare, wypróbowane i pewne, niezawierające niespodzianek, które wszak mogą okazać się przykre, są z gruntu bezpieczniejsze. Jednak i tutaj zdarzyć się mogą zakalce albo pomyłki i przynajmniej raz w życiu każdemu, który sam się tym zajął, już się zdążyły przydarzyć. Ryzyko więc istnieje zawsze, więc wkraczanie na nową ścieżkę, wcale nie jest znowu aż tak dużo większym. Efekty jednak, gdy coś nowego nam się udaje, w porównaniu do starych wypieków, zawsze będą wypadać jaśniej.